Dupa ce trec lunile de iarna si vremea devine din ce in ce mai prielnica, este momentul perfect sa incepi curatenia generala in casa, in curte si gradina, dar si in depozit.
Trebuie sa indepartezi cu atentie praful, sa aerisesti spatiile si sa ordonezi locuinta si boxa de depozitare.
Daca stii deja ce ai de facut in casa si te consideri un mic expert, noi te vom ajuta sa devii maestru si la curatenia de primavara in depozit.
Am pregatit un scurt ghid cu 5 pasi esentiali pentru a avea o boxa sau un container de depozitare lipsit de praf si murdarie si bine organizat.
1. Fa o lista cu articolele din depozit
In cazul in care ai inchiriat un spatiu de depozitare pe termen lung si ai adus, din cand in cand, alte lucruri in boxa sau container, s-ar putea sa nu mai fii sigur ce se afla acolo.
Incepe prin a face un mic inventar. Te va ajuta sa realizezi mai usor pasul urmator: sortarea articolelor.
Cere ajutor de la membrii familiei sau de la prieteni, daca spatiul de depozitare este mare sau prea inghesuit si te simti coplesit.
Curatenia de primavara va deveni o activitate placuta, chiar distractiva, pe care sa o faci impreuna cu persoane apropiate.
2. Sorteaza lucrurile si decide ce pastrezi
Obisnuiesti sa pastrezi diverse lucruri, in caz ca vei avea nevoie de ele mai tarziu?
Spatiul de depozitare poate deveni neincapator cu timpul si nu tot ceea ce se afla acolo este necesar. Curatenia de primavara este un prilej bun de a deschide fiecare cutie si de a sorta obiectele.
Iata cateva intrebari care te pot ajuta in proces:
- de cat timp se afla acest lucru in depozit?
- am de gand sa il folosesc in viitorul apropiat?
- am suficient spatiu pentru a-l pastra, in caz ca imi va fi de folos candva?
- este un obiect cu valoare sentimentala, pe care trebuie sa il pastrez neaparat?
Dupa ce ai decis ce pastrezi in boxa sau in container, ce duci acasa si ce arunci sau donezi, ar fi bine sa calculezi spatiul de depozitare necesar: este identic cu cel deja inchiriat, ai nevoie de ceva mai mic sau, din contra, de ceva mai spatios?
3. Verifica fiecare cutie si curata articolele de praf
Asigura-te ca fiecare lucru din boxa sau containerul de depozitare a fost pastrat in conditii optime β nu s-a spart si nu a fost deteriorat, nu a fost afectat de umezeaza sau de caldura excesiva etc.
Verifica atent toate cutiile sau sacii si sterge praful de pe obiecte. Pentru articolele delicate, foloseste o laveta moale si produse de curatenie cu actiune blanda, potrivite materialului respectiv.
4. Curata praful si mizeria din boxa de depozitare
In cazul unei boxe de 4.8 metri patrati sau mai mica, poti scoate toate lucrurile in afara spatiului de depozitare, pentru a-ti fi mai usor sa cureti interiorul acesteia.
Daca ai inchiriat un container si nu este incarcat la capacitate maxima, obiectele depozitate pot fi mutate dintr-o parte in alta si sa imparti curatenia pe cateva zone.
Acest proces din urma pare mai anevoios, insa este o solutie eficienta daca nu vrei sa scoti obiectele depozitate in fata containerului.
Indiferent de metoda aleasa, curatenia va avea aceleasi etape: sterge praful si aduna mizeria, indeparteaza panzele de paianjen si, eventual, spatiul poate fi sters cu mopul. Asteapta sa se usuce complet inainte de a reaseza bunurile.
5. Reorganizeaza boxa si eticheteaza cutiile
Dupa sortarea lucrurilor tale si curatarea spatiului de depozitare, este timpul sa planifici modul in care vor fi amplasate cutiile si obiectele de mari dimensiuni. Tine cont de urmatoarele sfaturi:
- grupeaza bunurile in functie de categorie (haine de iarna, jucarii, carti, piese de mobilier din bucatarie etc.);
- eticheteaza fiecare cutie, pentru a gasi mai usor lucrurile de care vei avea nevoie in viitor; fii specific (hainele de iarna ale lui X, rochiile lui Y, jucarii vechi copii, carti copii, albume de fotografii, ustensile bucatarie etc.);
- plaseaza cutiile grele la baza si articolele fragile deasupra;
- daca este posibil si necesar, lasa spatiu in mijlocul boxei sau containerului, pentru a ajunge mai usor la lucrurile pe care le vei cauta;
- pune obiectele de care ai nevoie mai des in apropierea usii sau intr-un loc in care sa ai acces facil la ele.
Te pregatesti sa schimbi locuinta sau iei in considerare acest pas? Am detaliat intr-un alt articol de pe blogul LaDepozit.ro ce ar trebui sa iei cu tine cand te muti si unde poti depozita restul bunurilor.
Curatenia de primavara nu trebuie realizata doar acasa, ci si la depozit. Mentine boxa sau containerul inchiriat fara pic de murdarie si foarte bine organizat.
Lucrurile tale vor fi pastrate in conditii optime si vei gasi mult mai usor un anumit obiect sau o cutie, chiar daca spatiul de depozitare gazduieste o sumedenie de bunuri.