Sursa Pexels
Sigur ti s-a intamplat sa vezi mobila veche abandonata pe strada sau in alte locuri.
Chiar daca multe piese de mobilier par destinate gropii de gunoi, altele sunt intr-o stare indeajuns de buna pentru a fi refolosite.
Cu siguranta te gandesti si tu sa schimbi anumite obiecte de mobilier pentru ca nu mai sunt la moda, vrei sa schimbi aspectul locuintei sau pentru ca timpul le-a deteriorat.
Din fericire, exista multe idei practice pentru mobila veche. Unele dintre ele sunt creative si prietenoase cu mediul ori chiar profitabile.
Descopera in continuare 6 dintre ele.
1) Inchiriaza un spatiu de depozitare
Desi in Occident conceptul de self storage exista de cateva decenii, in Romania serviciile de depozitare sunt destul de recente.
Self storage presupune inchirierea unui spatiu de depozitare de la o companie cu acest profil, cum este LaDepozit.ro.
La noi poti depozita lucrurile pentru care nu ai un loc acasa, la sediul firmei sau la un punct de lucru.
Spatiile de depozitare au suprafete diferite. Unele sunt mici, avand 1.75 mp, iar altele ajung si la suprafete de zeci de metri patrati.
Daca nu stii ce sa faci cu mobila ta, o poti aduce temporar la un astfel de spatiu.
Daca stii ca urmeaza sa o oferi altcuiva ori sa o vinzi sau chiar sa o folosesti din nou dupa ce o reconditionezi, spatiile de self storage sunt ideale.
Cele mai bune optiuni sunt cele cu suprafete de 14 sau 28 mp.
2) Ofera obiectele cu semnificatie emotionala prietenilor si familiei
Toti avem legaturi emotionale cu anumite obiecte care ne amintesc de momente frumoase sau de oameni dragi. Uneori, acestea nu sunt semnificative doar pentru noi, ci si pentru alti membri ai familiei sau prieteni.
Inainte de a amenaja si a lua o decizie in legatura cu vechiul dulap de la parinti sau micul cabinet cumparat in timpul unei excursii, intreaba-i pe cei dragi daca aceste obiecte nu inseamna mult si pentru ei. Daca le oferi lor piesele de mobilier, eventual dupa ce le reconditionezi, le faci o bucurie.
3) Ajuta alte persoane sa-si mobileze locuinta
Daca vrei sa scapi de mobila veche si cunosti persoane care se muta, poti profita pentru a-i ajuta.
Cand esti tanar sau la inceput de drum, este dificil sa cumperi toata mobila de care ai nevoie. Un nepot care se muta cu chirie sau o ruda care a reusit cu greu sa-si cumpere o casa va aprecia, cu siguranta, gestul tau.
Depoziteaza mobila de apartament intr-un spatiu de self storage pana cand cei pe care ii ajuti termina de amenajat si o pot duce acasa.
4) Gaseste o alta utilitate pieselor de mobilier
Cu putina creativitate, piesele de mobilier vechi de care nu mai ai nevoie se pot transforma in obiecte cu noi functii.
Dintr-un dulap caruia ii scoti sertarele poti face un coffee bar. Poti transforma o comoda veche intr-un spatiu suplimentar pentru depozitarea cartilor.
Ii pui rafturi in loc de sertare, o vopsesti intr-un mod interesant si ai un nou obiect util. O noptiera poate deveni o masuta de cafea.
O masa traditionala cu sertar poate deveni un suport pentru flori, mai ales daca indepartezi vopseaua si lasi textura lemnului la vedere.
Pentru un plus de efect, trage sertarul afara, umple-l cu pamant si planteaza o floare in el.
Bineinteles, toate aceste solutii de refolosire necesita putina munca, dar lucrul creativ si rezultatul te vor bucura, cu siguranta.
In plus, ajuti natura, pentru ca prelungesti durata de utilizare a mobilierului. Deseori, acesta contine substante si vopseluri care pot dauna mediului.
5) Vinde-le online
Mediul online este plin de magazine si site-uri de vanzari pe care iti poti vinde mobila veche.
Posteaza anunturi in care sa ceri un pret decent pentru starea produsului si a materialelor din care este facut.
Nu uita sa pui multe fotografii, din unghiuri diferite. Intotdeauna ai sanse mai mari de a gasi cumparatori daca postezi multe poze ale produsului.
Nu uita de retelele sociale. Un mic anunt in cronologia ta sau pe un grup te poate ajuta sa scapi repede de mobila veche.
6) Doneaza mobilierul vechi unei organizatii de caritate
Daca vrei sa scapi repede de piesele de mobilier vechi si sa faci si un bine, doneaza-le unei organizatii de caritate.
Multe dintre ele le ofera, la randul lor, unor persoane nevoiase sau le reconditioneaza si le vand, pentru a face rost de bani pentru cazurile pe care le sustin.
7) Organizeaza un targ de vechituri
Daca nu gasesti persoane interesate de mobilierul tau, organizeaza un targ de vechituri alaturi de vecini si membrii comunitatii.
Cand mai multe produse sunt expuse si mai multi oameni implicati, sansele de a gasi cumparatori pentru mobilierul tau cresc.
Poti transforma targul intr-un eveniment caritabil, donand banii obtinuti unei persoane care are mare nevoie de ei.
Mobilierul vechi devine cateodata o povara, in special daca este masiv si greoi. Tine cont de ideile noastre si gaseste solutia potrivita pentru mobila de care nu mai ai nevoie.